Varmepumpen IVT Nordic Inverter THR-N kom best ut i den svenske konsumverkets test. Ettersom forholdene i Sverige og Norge ikke er ulike, så er denne testen også relevant for norske forbrukere. I testen får IVT Nordic Inverter THR-N en skore på 90 av 100 poeng og er da to poeng fremfor den neste varmepumpen på listen.

Varmepumpen er P-merket og gir varme helt ned mot minus 30 grader. Den har en vedlikeholdsvarme på +10 grader og passer også til hytter og fritidshus. I følge leverandøren selv, så er en stor fordel ved pumpen at den har en kontinuerlig drift uten start og stopp. I tillegg har den elektronisk ekspansjonsventil. Dette gir bedre økonomisk drift og lavere strømutgifter. Pumpen har ellers fått skryt for lang levetid og den lager også lite lyd.


På andreplass kom Bosch Compress 8000 AA. Den fikk ros for god energieffekt og lav støynivå. I tillegg skorer den høyt på miljøvennlighet. Varmepumpen fikk altså to poeng mindre enn vinneren, så det ble et jevn kåring. Total poengsum endte på 88 poeng.


Panasonic Flagship HZ12 Plus kom på tredjeplass. Panasonic gjør det tradisjonelt sett bra med de aller fleste av sine modeller. Varmepumpen får 85 av 100 mulige poeng. Også denne får skryt for effektgrad og energibruk. Videre så lager pumpen lite støy.


E|S Energy Save AA 5,5 Performance kom på fjerdeplass med 83 av 100 poeng. Den skorer faktisk best av alle i kaldt klima. Men kommer ned på en fjerdeplass under varmere forhold. Men dette kan altså være et godt valg uansett. Prisen er veldig lav i forhold til andre modeller som faktisk skorer mye lavere på testen. Så her får man god kvalitet for pengene. Den garanterer effekt ned til -25 grader.


Haier Crystal kommer på plassen bak med 81 poeng. Den er prisvennlig og kan styres med mobil eller nettbrett. Dette er en fordel om den skal brukes på hytter eller fritidshus. Ellers passer den best i varmere klima der temperaturen ikke går under -10 grader.


Fujitsu Extreme 09LMCB er en luft-til-luft varmepumpe som kommer meget godt ut på testen når det gjelder lave temperaturer og kaldt klima. Prisen kan man heller ikke klage på. Årsvarmefaktor er på 3.3 og den har en effektfaktor på 1.7 ved minus 22 grader.


På sjuendeplass kommer Bosch Compress 6000 AW 9kW. Dette er til forskjell fra de flest andre varmepumper i testen en luft-til vann varmepumpe. Og prisen for dette er selvsagt en del høyere enn ved luft-til luft. Men man får med en meget høy effektfaktor, flere teknologiske funksjoner som er unike. Og i tillegg er den stillegående og har lang garanti. Så dermed har den klart å kapre en meget respektabel plassering i denne testen.


NIBE F2120 er en annen luft-til vann varmepumpe som har kommet langt oppe på listen. Den har hele femten års garanti. Noe som åpenbart trekker opp. I tillegg gjør denne varmepumpen det bra på lyd og på effektfaktor. Akkurat som konkurrenten på 8.plass, så har denne varmepumpen flere ekstrafunksjoner som kan være nyttige for forbrukeren. Dette gjør at NIBE F2120 ender opp med 77 av 100 poeng.


Bosch Compress 7000i AW er en Luft-til vann-varmepumpe. Og som de andre i testen har den gode garantier, mange funksjoner og skorer på lavt støynivå og effektgrad.

Fujitsu Extreme 12LMCB er en luft-til luft varmepumpe som leverer bra i kaldt klima. Det at man kan justere og tilpasse på dette området gjør at den får en såpass høy testscore. Poengsummen er 75 av 100 poeng. Årsvarmefaktor og pris er medvirkende årsaker til at den ble plassert blant de ti beste varmepumpene.

Varmepumpeguiden anbefaler alltid at du tar kontakt med en NOVAP-autorisert forhandler når du skal kjøpe, reparere eller montere varmepumpe.